2022-04-07 10:53:05• hírek • Bede Emőke

Csökkentették a késelő kamaszra kiszabott büntetést

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

2021 nyarán farkasszemet nézett a halállal az a férfi, aki a tömbházban bulizó fiatalokat arra kérte, fogják csendesebbre és ne zavarják a szomszédokat. A szóváltás ugyanis tettlegességig fajul: egy, a cimborái segítségére siető ittas tinédzser előrántotta zsebkését, mellyel a férfit többször is mellkason és hasba szúrta.

A tizenéves fiút emberölési kísérlet vádjával állították bíróság elé, melynek nyomán első fokon a Szatmár Megyei Törvényszék 2 év 8 hónapos szabadságvesztésre ítélte őt, melyet fiatal koránál fogva egy javítóintézetben kell letöltenie. Csakhogy a Nagyváradi Ítélőtábla a kelletténél súlyosabbnak érezte a szatmári kollégák által kiszabott büntetést, ezért 1 év 2 hónapra redukálta azt.


A szóban forgó késelés még 2021. július 24-én, egy szombati napon történt, amikor is az akkor még 16 éves fiú nagyszülei falujából, Turcról beutazott Szatmárnémetibe, a később fegyverként használt bicskát pedig szokásához híven ez alkalommal sem felejtette otthon.


A nap folyamán találkozott néhány barátjával, akikkel este elmentek egy helyi szórakozóhelyre, ahol egészen éjjeli 2-ig mulatták az időt. Az alkoholt sem vetették meg: az este során három vodkanarancs, egy kupica likőr és egy sör is lecsúszott. Ezt követően a fülükbe jutott, hogy egy tömbházlakásban házibulit rendeztek, így a fiú és barátai, illetve a diszkóban megismert lányok elindultak a partira, noha meg sem voltak hívva az eseményre.


A tömbház előtt a népes csapat belebotlott egy férfiba, aki arra kérte őket, hogy ne zajongjanak, mert zavarják vele a pihenni vágyó szomszédokat. A fiú egyik barátja a hozzájuk intézett kérésen olyannyira feldühödött, hogy dulakodni kezdett a férfival. A lökdösődést látva a tinédzser előkapta a zsebkését, és többször is az áldozat hasába és mellkasába szúrta azt. A vádirat szerint a szúrásokat a fiú nagy erővel vitte be, s noha a penge csak 8 centis volt, a sérülések olyan súlyosak voltak, hogy veszélyeztették az áldozat életét is.


Amikor ráeszméletek, hogy a férfi erősen vérzik, a fiatalok megijedtek, ám ahelyett, hogy segítséget nyújtottak volna neki, egyszerűen kereket oldottak. Végül egy szemtanú - a buli egy másik résztvevője - hívta ki a mentőket.


A fiút egyébként egyik barátja autóval vitte haza Turcra, ahol a támadás során viselt ruháit és a zsebkést egy szénakazalban rejtette el. A fiatalember az éjszaka folyamán azonban minden bizonnyal meghányta-vetette magában a dolgot, ugyanis a következő napon önként elvezette a nyomozókat a kérdéses szénacsomóhoz, mely alatt a hatóság emberei meg is találták a bizonyítékokat.


A szóban forgó tinédzser egyébként egy meglehetősen nehéz időszakon ment keresztül a késelést megelőzően, ugyanis 2020-ig Olaszországban élt a szüleivel. Hazatérte után egy magas oktatási színvonalat képviselő elméleti líceumba sikerült bekerülnie, viszont olyan sok hiányzást gyűjtött össze, hogy ebből az iskolából végül eltanácsolták, és egy gyengébb tanintézményben kellett folytatnia tanulmányait. Itt sem ment azonban minden simán, hiszen az adott tanévet 7-es magaviselettel zárta.


A megannyi hiányzás ellenére a fiú átlagon felüli intelligenciával rendelkezik, mi több, az osztály öt legjobb tanulójának egyike, tanulmányi eredményei nyomán pedig ösztöndíjban is részesült. Jó jegyei ellenére azonban nem különösebben foglalkoztatta a tanulás, a középiskolát is csak azért szerette volna befejezni, hogy szülei elvárásainak megfeleljen. A késelés előtt egyébként semmilyen más kihágást nem követett el; az egyetlen, amit addig a bizonyos napig fel lehetett neki róni, az a rengeteg lógás volt. A per során a fiú beismerte bűnösségét, s arra kérte a bírót, hogy a tettét is ennek fényében ítélje meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: